Rock and roll este un gen al muzicii de consum care a aparut si s-a dezvoltat in Statele Unite spre sfarsitul anilor 1940 si inceputul anilor 1950, avandu-si originile in genurile afro-americane blues, gospel, boogie woogie si rhythm and blues, precum si din muzica country. Chiar daca elemente ale muzicii pot fi auzite in unele inregistrari blues din anii 1920 sau in unele inregistrari contry din aniii 1930, numele oficial al genului a aparut abia in 1954. Printre pionierii genului ii amintim pe Chuck Berry, Fats Domino, Bill Haley, Bo Diddley, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Buddy Holly, Carl Perkins sau Gene Vincent.
Rockabilly se refera (in special, dar nu exclusiv) la muzicieni care au interpretat si inregistrat in jurul mijlocului anilor 1950, inspirandu-se doar din radacinile country ale genului (de exemplu, Elvis Presley, Carl Perkins, Johnny Cash sau Jerry Lee Lewis). Alti artisti, care s-au inspirat din radacinile afro-americane de rhythm and blues nu sunt inclusi in acest gen (de exemplu, Fats Domino sau Little Richard).
Muzica rock este un gen al muzicii de consum (alaturi de muzica usoara, muzica pop etc.) care isi are originile in muzica rock and roll din Statele Unite de la inceputul anilor 1950 si s-a dezvoltat intr-o serie de diverse genuri incepand cu anii 1960, mai ales in Statele Unite si Marea Britanie. Isi are radacinile in rock and roll-ul anilor 1940 si 1950, fiind influentat de genurile afro-americane blues si rhythm and blues, precum si din muzica country. Din muzica rock au derivat alte genuri, cum ar fi electric blues sau folk, odata cu aparitia influentelor din jazz sau muzica clasica. Din punct de vedere muzical, rockul s-a centrat pe chitara electrica (varianta standard cu 6 corzi), ca parte a unui grup din care mai fac parte chitara bass si tobele, precum si unul sau mai multi vocalisti, dar si instrumente cu clape. Tipic, un cantec rock este scris in masura 4/4 folosind un sistem strofa-refren.
In Europa, s-au dezvoltat mai multe curente muzicale in muzica rock, deplasate apoi si in heavy metal, cele mai importante fiind, in Germania, Neue Deutsche Welle (spre sfarsitul anilor 1970 si care a incorporat muzica rock cu post punk si new wave cu influente electronice), iar in Marea Britanie new wave of British heavy metal (spre sfarsitul anilor 1970).
Alternative rock (cu subramura de indie rock) a aparut din muzica independenta (indie – muzica compusa si inregistrata in afara caselor de productie sau de inregistrari) underground in anii 1980, fiind foarte popular in anii 1990; prin numele sau facand referire la faptul ca se dezice de muzica mainstream (vezi artisti de rock alternativ si vezi artisti de indie rock).
Arena rock (gen numit si album-oriented rock (AOR)) este un stil al muzicii rock care isi are originile la mijlocul anilor 1970. Intrucat formatiile hard rock (precum si formatiile soft rock sau cele pop rock) deveneau din ce in ce mai populare, multe alte grupuri s-au axat pe inregistrarea de material discografic special pentru o plaja larga de audienta, in special pentru comercializare si difuzare la radio.
Art rock-ul (aproape identic cu rock-ul experimental si rock-ul progresiv) se refera la o abordare avangardista a muzicii sau foloseste elemente moderniste, experimentale sau neconventionale. Ca ramura principala este post-rock-ul.
Baroque rock este un subgen creat din fuziunea muzicii rock cu elemente din muzica clasica. A aparut la mijocul anilor 1960, cu scopul ca artistii sa obtina un sunet mai maiestuos si orchestral, folosindu-se de instrumente precum harpa, oboi sau corn.
Blues rock este un gen care combina blues-ul cu rock-ul, fiind inspiratie pentru hard rock, Southern rock si inceputurile heavy metal-ului (vezi artisti de blues rock).
Death rock este un subgen care incorporeaza elemente horror si gothice. Se trage din punk rock-ul de pe Coasta de Vest a Statelor Unite la inceputul anilor 1980.
Desert rock este un subgen care include formatii sau muzicieni din zona Palm Desert din sudul Californiei. Genul contine elemente ale muzicii psihedelice, blues, heavy metal, punk rock, rock alternativ sau alte genuri.
Electronic rock este un subgen care presupune combinatii ale muzicii rock si ale muzicii electronice. Isi are originile la sfarstiul anilor 1960 (vezi artisti de electronic rock).
Experimental rock (numit si avant-rock) este un subgen care elimina limitele componisticii clasice si ale tehnicilor de interpretare sau care extinde elementele de baza. Artistii tind sa elimine limitele si sa inoveze, printre caracteristicile principale ale fiind improvizatii, influente avant-gard, instrumentatii stranii.
Folk rock este un gen rezultat din combinatia dintre folk si rock (vezi artisti de folk rock).
Garage rock-ul a aparut in anii 1960, in special in Statele Unite si Canada, si este caracterizat de faptul ca foloseste ritmuri structurale cantate in special pe chitari electrice, de obicei distorsionate. Termenul provine din faptul ca mare parte dintre formatiile genului repetau la inceputul carierelor in garaj (vezi artisti de garage rock).
Glam rock-ul a aparut la inceputul anilor 1970, in Marea Britanie, fiind interpretat de muzicieni imbracati cu costume sclipitoare, machiati si cu coafuri extravagante (vezi artisti de glam rock).
Gothic rock-ul este un stil al muzicii rock aparut din post-punk-ul de la sfarstiul anilor 1970 (vezi artisti de gothic rock).
Hard rock-ul, gen greu de definit al rock-ului, a aparut in anii 1960 si este caracterizat de partituri vocale agresive, chitari electrice distorsionate, chitari bass, tobe si acompanieri cu keyboard (vezi artisti de hard rock A-M si vezi artisti de hard rock N-Z).
Heartland rock este un gen este un gen de muzica rock caracterizat printr-un stil muzical simplu, originar din roots rock, cu preocupare pentru viata americana de clasa mijlocie și o convingere că muzica rock are un scop social sau comunal dincolo de doar divertisment.
Horror punk (sau horror rock) este un gen care include influente punk rock sau gothice cu imagistica morbida sau violenta si versuri referitoare la filme horror sau science-fiction. Genul este similar, si cateodata se suprapune, cu deathrock, chiar daca, cateodata, deathrock duce mai mult catre un sound gothic, iar horror punk duce catre un sound influentat de doo-wop sau rockabilly din anii 1950. Horror punk este mult mai agresiv si mai melodic decat deathrock.
Industrial rock este o fuziune intre muzica industriala (gen al muzicii electronice combinat cu muzica experimentala) si muzica rock (vezi artisti de rock industrial).
New wave este un gen al muzicii rock care cuprinde numeroase stiluri orientate spre muzica pop, populare in anii 1970 si 1980. Isi are originile in punk rock-ul de la mijlocul anilor 1970. Genul s-a departat de sound-ul traditional blues sau rock and roll pentru a crea muzica pop sau rock cu influente disco sau muzica electronica. A dat nastere la multe subgenuri sau fuziuni, precum synth-pop (vezi artisti de new wave).
Progressive rock (asimilat oarecum art rock-ului) a aparut in Marea Britanie si Statele Unite la mijlocul anilor 1960, fiind caracterizat de faptul ca artistii (mare parte afiliati muzicii psihedelice) au abandonat traditiile muzicii pop in favoarea unor tehnici intrumentiste si compozitioniste frecvent asociate jazz-ului, folk-ului sau muzicii clasice (vezi artisti de rock progresiv).
Psychedelic rock este un gen influentat de cultura psihedelica (aceasta fiind centrata in jurul utilizarii si efectelor drogurilor cu efecte halucinogene) cu scopul de a replica si de a intensifica experientele produse de aceste droguri (vezi artisti de rock psihedelic).
Punk rock-ul este un gen dezvoltat din garage rock, cantecele acestui gen facand referire, in mod special, la evenimente politice si anti-institutionalizare (vezi artisti de punk rock). Cel mai reprezentativ subgen il reprezinta hardcore punk.
Post-punk-ul este un tip de muzica rock derivat din miscarea punk din anii 1970, prin care artistii au parasit simplitatea si traditionalismul punk-rock-ului si au adoptat influentele avant-garde (vezi artisti de post-punk).
Rap rock este un gen rock fuzionat cu elemente vocale sau instrumentale din hip hop. Cele mai populare subgenuri includ rap metal sau rapcore (vezi artisti de rap rock).
Reggae rock este un subgen al muzicii rock care include elemente din genuri precum reggae sau ska. Genul a devenit foarte popular in anii 1990, capatand o buna popularitate din nou in anii 2010 (vezi artisti de reggae rock).
Roots rock (asemanator si cu worldbeat) este un gen al muzicii rock originar din muzica folk, blues sau country. Este asociat cu crearea subgenurilor hibride dela sfarsitul anilor 1960, precum country rock sau Southern rock, ca raspuns la dezvoltarea excesiva a muzicii rock psihedelice sau progresive (vezi artisti de roots rock).
Shock rock reprezinta combinatia dintre muzica rock sau heavy metal si diverse reprezentatii socante (comportament violent sau provocativ al artistilor, furnizarea unei imagistici socante prin folosirea unor costume, masti sau machiaje sau efecte speciale obtinute prin elemente pirotehnice).
Soft rock-ul (sau lite rock) este un gen al rock-ului caracterizat de piese cu ritmuri lente si cu acorduri predominante de chitara acustica (vezi artisti de soft rock).
Southern rock a aparut in anii 1960 in sudul Statelor Unite si a inglobat rock’n’roll, muzica country si blues (vezi artisti de southern rock).
Space rock este un subgen caracterizat de cantece cu structuri centrate pe instrumente sau versuri care produc stari hipnotice.
Stoner rock (oarecum asimilat cu desert rock) este un subgen aparut ca fuziune intre heavy metal si/sau doom metal alaturi de rock psihedelic si/sau acid rock. Este caracterizat de un tempo lent spre mediu si de un sunet grav de bass. Termenul face referire la consumatorii de canabis.
Deasemenea, datorita cresterii popularitatii muzicii rock in diverse zone ale lumii, in foarte multe tari au aparut formatii care cantau muzica rock cu influente din zona lor geografica, creand astfel noi subgenuri ale muzicii rock: Turcia – anatolian rock, Anadaluzia – flamenco rock, India – raga rock, Mexic – chicano rock, America Latina si zona Caraibelor – latin rock, sudul Californiei – surf rock, Florida – tropical rock, Coasta de Vest a S.U.A. – yacht rock, Brazilia – samba rock, religia Islamica – sufi rock, Scandinavia – viking rock, Japonia – visual kei.
Heavy metal-ul ste un gen al muzicii rock, care a aparut spre sfarsitul anilor 1960 si inceputul anilor 1970, in special in Marea Britanie, avand radacini in blues rock si rock-ul psihedelic. Caracteristic genului sunt sound-ul puternic si masiv caracterizat de ample distorsiuni inalt amplificate, de solo-uri de chitara extinse si de ritmuri accelerate (vezi artisti de heavy metal).
Alternative metal este un stil care combina heavy metal-ul clasic cu rock-ul alternativ. A aparut la mijlocul anilor 1980 si a fost foarte popular in anii 1990 (vezi artisti de metal alternativ).
Funk metal-ul este un gen al metalului alternativ care imbina influente din funk rock (combinatie intre funk si rock) cu heavy metal (in special thrash metal).
Nu metal-ul (sau aggro-metal) este un gen al metalului alternativ care combina heavy metal-ul cu influente din hip hop, funk, industrial sau grunge (vezi artisti de nu metal).
Rap metal-ul (sau heavy rap) combina heavy metal-ul cu hip hop-ul.
Avant-garde metal-ul este un gen care foloseste elemente inovative (cum ar fi sunete si instrumente neconventionale, structuri ale pieselor diferite de cele clasice, precum si tehnici vocale deosebite) (vezi artisti de avant-garde metal).
Black metal-ul (numit initial satanic metal) este unul dintre genurile extreme ale heavy metal-ului si este caracterizat de tempo-uri foarte rapide, stiluri vocale cu strigate sau tipete, chitari foarte distorsionate, structuri neconventionale ale cantecelor, artisti care (de obicei) sunt vopsiti pe corp si adopta pseudonime si care se exprima (de obicei) anticrestin (vezi artisti de black metal).
Printre subcategoriile acestui gen enumeram National Socialist black metal (axat pe crezuri naziste), Red and Anarchist black metal (axat pe ideologii anarhiste sau marxiste), symphonic black metal, viking metal, war metal, blackgaze si post-black metal.
Christian metal-ul este caracterizat de faptul ca piesele sunt axate pe promovarea crestinismului (vezi artisti de christian metal). Ca invers al genului black metal, exista genul unblack metal.
Crust punk-ul este un gen cu versuri care fac referire la rautatile si problemele sociale si politice (vezi artisti de crust punk).
Death metal-ul este unul dintre genurile extreme ale heavy metal-ului si foloseste chitari cu sound foarte puternic, vocalisti cu voci baritonale sau de bas, tobe la care se bate foarte agresiv, tempouri abrupte etc. Tematica versurilor se refera, printre altele, la ocultism, religie, misticism, mitologie, filosofie, politica, science-fiction si poate descrie acte extreme, cum ar fi mutilare, disectii, tortura, violuri, canibalism sau necrofilie (vezi artisti de death metal).
Ca subcategorii ale genului amintim blackened death metal (care combina death metal cu black metal), death’n’roll (care imbina in death metal influente de rock’n’roll), melodic death metal sau technical death metal.
Doom metal-ul este unul dintre genurile extreme ale heavy metal-ului care utilizeaza tempo-uri lente, chitari in registrul grav si un sound mult mai grav (vezi artisti de doom metal).
Printre subcategoriile acestui gen enumeram death-doom (care imbina death metal cu doom metal), sludge metal (derivat al doom metal-ului care include hardcore punk si elemente de southern rock), drone metal sau funeral doom.
Extreme metal-ul se refera la genurile extreme din aria heavy metal-ului cum ar fi black metal, death metal, doom metal, thrash metal si speed metal.
Folk metal-ul este un gen care combina heavy metal-ul cu muzica folk traditionala (vezi artisti de folk metal).
Printre subgenuri se pot aminti celtic metal, medieval metal, pirate metal, latin metal sau pagan metal.
Glam metal-ul (sau hair metal) este o combinatie intre heavy metal si glam rock (vezi artisti de glam metal).
Gothic metal-ul este o fuziune intre heavy metal cu atmosfera intunecata a rock-ului gothic (vezi artisti de gothic metal).
Grindcore este o fuziune intre crust punk, hardcore punk si thrash metal sau death metal, cantecele specifice acestui gen fiind, de obicei, scurte si cu versuri focusate pe violenta si sarcasm. Spre deosebire de death metal, grindcore este haotic si ii lipseste total metrica standard (vezi artisti de grindcore).
Printre subgenuri amintim deathgrind, goregrind sau pornogrind.
Groove metal este un subgen care isi are originile la inceputul anilor 1990. Inspirat de thrash metal si heavy metal-ul traditional, groove metal foloseste elemente vocale iritante sau tipat, chitare acordate foarte jos, riff-uri foarte puternice si ritmuri heavy guitar riffs, and sincopate. Spre deosebire de thrash metal, groove metal este, de obicei, mai lent si foloseste mai multe elemente din heavy metal-ul traditional (vezi artisti de groove metal).
Grunge-ul este o fuziune intre punk rock si heavy metal cu elemenete din rock-ul alternativ, garage rock, noise rock, hardcore punk, hard rock, sludge metal si thrash metal. Genul este caracterizat de riff-uri distorsionate si o tematica a versurilor care implica frica, apatie, distantare sociala sau libertate. Grunge a aparut in zona statului Washington din S.U.A., in special in Seattle (vezi artisti de grunge).
Industrial metal contine influente din muzica industriala si heavy metal (vezi artisti de industrial metal).
Kawaii metal (numit si idol metal sau cute metal) gen specific continentului asiatic, este o suma de heavy metal cu influente j-pop.
Latin metal este un gen al muzicii heavy metal cu origini, influente si instrumente specifice muzicii latino.
Metalcore reprezinta o combinatie intre heavy metal si hardcore punk (vezi artisti de metalcore).
Melodic metalcore este un gen fuziune intre melodic death metal si hardcore punk, metalcore sau, ocazional, emo.
Deathcore combina elemente din death metal cu metalcore sau hardcore punk, sau ambele (vezi artisti de deathcore).
Deathgrind (scris si ca death-grind sau death/grind) este un termen exhaustiv care defineste formatiile care canta un gen fuziune intre death metal si grindcore.
Mathcore este un gen cu ritm complex si sunet disonant, combinatie intre heavy metal si hardcore punk, dar totusi, multe grupuri se axeaza pe metalcore (vezi artisti de mathcore).
Neoclassical metal (sau shred metal) este o ramura a heavy metal-ului influentata de muzica clasica.
Neue Deutsche Härte descrie o combinatie intre hard rock-ul german, metal alternativ si groove metal cu elemente din muzica industriala, electronica sau techno (vezi artisti de Neue Deutsche Härte).
Post-metal-ul este un gen influentat de post-rock (vezi artisti de post-metal).
Power metal-ul este un subgen al heavy metal-ului, dar puternic influentat de speed metal, indeosebi in context simfonic, dar are un sound mai linistit si mai spre acut (vezi artisti de power metal).
Progressive metal-ul a aparut ca o fuziune intre rock-ul progresiv si heavy metal, fiind unul dintre cele mai complexe subgenuri intrucat are masuri de timp deosebite si dinamice, compozitii lungi, structuri compozitionale complexe, necesitand si muzicieni foarte experimentati (vezi artisti de progressive metal).
Printre subgenuri amintim djent, space metal sau progressive metalcore.
Speed metal-ul este o ramura a heavy metal-ului aparuta spre sfarsitul anilor 1970 in Marea Britanie. Are un ritm foarte rapid si este foarte solicitant din punct de vedere tehnic, fiind considerat stramosul thrash metal-ului (vezi artisti de speed metal).
Symphonic metal este un gen care combina heavy metal-ul clasic cu elemente de muzica simfonica (inclusiv instrumente, coruri sau chiar orchestra) (vezi artisti de symphonic metal).
Ca subgenuri amintim symphonic black metal, symphonic power metal, symphonic gothic metal sau symphonic death metal.
Thrash metal, considerat ca prima forma de extreme metal, isi are originile din speed metal (vezi artisti de thrash metal).
Ca subgenuri amintim crossover thrash (vezi artisti de crossover thrash), groove metal (vezi artisti de groove metal) sau teutonic thrash metal.